Kvinnligt håravfall är ett lika stort problem som manligt håravfall om inte ännu mer problematiskt. Behandling av kvinnor har bara utförts under de senaste 3-4 åren. Det var helt enkelt inte en behandling för kvinnor – trodde man. Varför alla resornerade som att kvinnor inte led av sitt håravfall känns väldigt främmande idag.

Skälen till varför kvinnor tappar hår eller får håret uttunnat är väldigt komplexa. Lång mer komplicerade orsaker än det ganska ”trista” manliga håravfallet som till 95 procent beror på genetiska orsaker.

Kvinnor påverkas av manliga könshormoner och dessutom av sina egna kvinnliga hormoner som svänger under hela deras liv i korta och längre cykler – samtidigt! Unga kvinnor provar p-piller som påverkar kroppen olika viktfixering som är relativt vanligt bland kvinnor och sedan har vi övergångsåldern med dess stora nivåskillnader hos alla hormoner. Dessutom är det ofta flera olika faktorer som samspelar och gör diagnostiseringen mycket mer komplext.

Järnbrist är en annan orsak till kvinnligt håravfall som inte alls är ovanlig. Det drabbar fler kvinnor än man skulle tro. Ett enkelt blodprov kommer att visa att medicinering eller kosttillskott behövs och utföres enkelt på en vårdcentral. Många kvinnor kan känna sig hängiga och trötta men inte koppla det till järnbrist utan tro att det handlar om ett stressigt liv.

Sköldkörteln är lite mer ovanligt att ha problem för kvinnor under 50 år men är man drabbad av denna form av hormon obalans kommer håret att lossna i relativt aggressiv utsträckning. Dessutom går det inte att behandla ett kvinnligt håravfall hos en person som lider av icke medicinerat sköldkörtel problem. Dock så snart balanserad medicinering fungerar kan man med olika metoder på verka håravfallet.

Ålder är naturligtvis också en frekvent förklaring. Att kvinnor får an uttunning ovanpå hjässan är det vanliga scenariot. Sämre hårväxt och tunnare hårstrån är en konsekvens som de flest kvinnor över 40 år kommer att få leva med.