Kroppen byter konstant ut en del av alla celler i hela kroppen och på tio år har är alla celler utbytta. Detta gäller också cellerna (proteinet Keratin) som bygger upp hårstrån. De har en livslängd av mellan fyra till sju år. De personer som har en längre livslängd har möjlighet att få mycket långt hår medan de som har en kort livscykel tenderar att få mycket kortare hår. Eftersom håret väcker cirka en cm per månad blir normalt hårstrån inte längre än 45 – 70 cm långa.
Normalt tappar man mellan 50 till 150 hårstrån varje dag. Under kortare perioden kan man tappa lite fler men om det fortsätter över en lite längre period skall man se upp. Då är det något som inte riktigt är som det borde vara. Det finns en lång rad orsaker för håravfall – en del är lika mellan män och kvinnor men en del orsaker är också specifika för man och kvinna.
Kontentan är i alla fall att vi alla lider av mer eller mindre håravfall och att det inte finns så mycket att göra mer än hoppas att inte håravfallet blir alltför tydligt. Ingen vill ju kännas vid sitt håravfall.